torsdag den 24. april 2014

Kartoffelfælder

Kartoffelfælder.
En nem og sjov måde at forsøge at indfange små dyr, kryb og kravl er, at lave kartoffelfælder. Her kan man fange dyr der kan lide at være, hvor der er mørkt og fugtigt.
Der skal bruges: bagekartoffel , kniv, ske, elastikker. Der udhules kartoffel og snittes små huller ind i siden, hvor dyrene kan kravle ind (se billeder på bloggen). Den samles med en elastik og placeres nu i skoven.
Imorgen vil jeg tømme dem og se om der skulle være fanget noget godt ;-)
(Kilde: www.skoveniskolen.dk).
Didaktiske overvejelser:
En af de pædagogiske læreplanstemaer er natur. Derfor er det oplagt at bruge naturen som udgangspunkt og læringssted for børnene. Her er mulighed for at arbejde med sprogudvikling, nye ord og begreber, skaffe sig ny viden om naturen i de ting der lever i naturen, hvordan passer vi på naturen, hvordan lever planter og dyr osv.
Med kartoffelfælder kan man sammen med børnene lave fælderne og sætte dem op - og ikke mindst tømme dem igen efter lidt tid. Det er rigtig spændende for børnene at se, om det er lykkedes at fange noget - det gælder om at være på forkant når de skal samles ind igen, da ungerne ellers i bare iver og begejstring hurtigt kan hive dem op og tømme dem igen ;-)
De dyr man fanger kan man snakke om, børnene får nyt kendskab til dyr og der er noget at snakke om og være fælles om.
Kan bruges af selv helt små børn, der også synes det er spændende at se og være med, og store skolebørn der helt selv kan lave og sætte fælderne ud igen og berette om deres fangst. Så til en stor målgruppe.
Når man kommer hjem efter at have tømt fælderne kan man snakke om hvilke dyr man fandt, evt. tegne/male dem (kopier), klippe ud og hænge på på plancher. Der kan snakkes og synges om det til samlingsstund. Tages foto-dokumentation af ungerne undervejs i processen osv. osv.

1 kommentar: