onsdag den 17. september 2014

Tykmælks ost

Så er jeg klar til næste oste-forsøg:

Tykmælk og opskrift klar ;-)



Tykmælken hældes op i en gryde



Et dørslag gøres klar med kaffefiltre indeni



Der røres forsigtigt og holdes øje med temperaturen - varmes op til 40 grader



Med en suppeske hældes massen op i dørslaget med kaffefiltre



Så er det klar til at komme på køl



Låg på og i køleskabet natten over



Næste dag er vallen siet fra og osten ligger tilbage



Det smager ret fersk og lidt syrligt. Dog har det en rigtig dejlig konsistens, nærmest ligesom flødeost



Krydres med salt, peber og hvidløg og pyntet med tomat og basilikum - smager rigtig dejligt!!!


En god og nem oplevelse med tykmælks-osten. Det er simpelt og en evt. brugergruppe vil sagtens kunne være med hele vejen. Synes den er knap så grynet som den med kærnemælken og jeg synes heller ikke den er så syrlig.
Der er gode didaktiske overvejelser i at prøve at lave sin egen mad - altså tilberede fra jord til bord. Vigtigt at lære om hvor vores fødevarer kommer fra, hvordan de bliver til og ender i køledisken. Rigtig spændende at tilberede sin egen mad - børnene synes det er rigtig interessant og jeg synes det er en vigtig lære - den kan jo bredes vidt ud, men umiddelbart er det let at gå til disse "simple" mejeri-produkter som tykmælksost eller smør. Så bestemt ikke sidste gang jeg laver disse ting, og kan sagtens se mig selv lave det med forskellige brugergrupper i pædagogisk sammenhæng, enten bare fordi eller som en del af et større forløb ;-)


2 kommentarer:

  1. Der ser rigtig lækkert ud Vibeke og nogle gode og overskuelige billeder du har fået taget af hele processen :)

    SvarSlet
  2. Det ser lækkert ud, og nogle gode tanker med vigtigheden i at vide hvor maden kommer fra eller hvordan den bliver til :o). Go læring at give videre til næste generation

    SvarSlet